Український біогазовий сектор має потенціал як з точки зору наявності сировини, так і з точки зору попиту на біогаз. Сумарний енергетичний потенціал виробництва біогазу/біометану в Україні оцінюється у 21,8 млрд м3СН4/рік (18,7 млн т н.е./рік). Основне виробництво біогазу/біометану може бути досягнуте за рахунок використання пожнивних решток с/г культур, збільшення площ під енергетичними рослинами, а також розвитку практики вирощування покривних культур для виробництва біогазу/біометану.

Наразі спостерігається великий інтерес до виробництва біометану з боку великих сільськогосподарських компаній, що мають достатню кількість власної сировини. Перший український біометан було отримано компанією Галс-Агро у березні 2023 року. Це відбулося на базі однієї з шести біогазових установок компанії загальною потужністю 14,7 МВт. Компанія планує продаж біометану європейським трейдерам і вже отримала сертифікат ISCC.

Очікується, що до кінця 2023 року в Україні може бути введено в експлуатацію до 5 нових біометанових заводів загальною потужністю до 70 млн м3 СН4/рік. Отже, перші українські біометанові заводи будуються навіть під час активної фази війни.

До 2025 року виробництво біометану може збільшитись принаймні вдвоє, порівняно з 2023 роком, а в 2027 році – може досягти 250 млн м3 СН4/рік. За певних умов, першою з яких є припинення військових дій на території України, як амбітну, але досяжну мету, може бути розглянуто виробництво одного мільярда кубометрів біометану в 2030 році.

Отриманий продукт можна частково використовувати як сирий біогаз для комбінованого виробництва тепла та електроенергії. Більша частина біогазу може бути перетворена на біометан. Очікується, що біометан буде важливим експортним продуктом до європейських країн.

У серпні 2023 року Верховна Рада Україні внесла зміни до закону “Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні”, заклавши в нього норму про державну підтримку бізнесу зі значними інвестиціями. Дія закону поширюється на проєкти, спрямовані на виробництво біогазу та біометану. Ці суттєві законодавчі зміни сприятимуть будівництву нових біогазових і біометанових заводів завдяки більшій привабливості для потенційних інвесторів за рахунок:

  • звільнення від податку на прибуток на 5 років,
  • звільнення від ПДВ та ввізного мита при імпорті нового обладнання та комплектуючих,
  • звільнення від сплати податку на землю.