Біометановий завод компанії ВІТАГРО ЕНЕРДЖІ
В 2024 році в Україні побудований другий біометановий завод. Це завод компанії ВІТАГРО ЕНЕРДЖІ, розташований у Хмельницької області. Сировиною для виробництва біометану є залишки рослинництва (пожнивні рештки, солома) та тваринництва (гній ВРХ, курячий послід). Процес зброджування триває до 4 тижнів при температурі 36-40 С.
Для збагачення біогазу використовується технологія збагачення біогазу компанії Bright Renewables енергетичного холдингу HOST, Нідерланди.
Річний обсяг дигестату складатиме понад 80 тис. тон, що дасть змогу зменшити внесення мінеральних добрив на площі до 1500 га.
Потужність біометанового заводу складає 3 млн м3/рік. Біометан буде подаватися в газорозподільну мережу. Для приєднання до газових мереж компанія отримала технічні умови і перед початком реалізації проєкту спеціально замовляла гідравлічні розрахунки, щоб розуміти, скільки біометану можна подавати в газорозподільну мережу протягом року.
Обсяг інвестицій компанії для реалізації проєкту склав майже 6 млн Євро. Не зважаючи на війну, компанія прийняла рішення інвестувати в завод, так як вірить, що даний напрям має потенціал розвитку в Україні. Біометанові проєкти – це не тільки переробка відходів тваринництва та рослинництва, а також створення доданої вартості. Вони дозволяють диверсифікувати аграрний бізнес, зробити вертикальну інтеграцію бізнесу та розширити експортні канали збуту для українських виробників.
В ході реалізації проєкту компанія створила біля 50 тимчасових та 15 постійних робочих місць. Нові робочі місця у країні, що воює, – це податки в місцеві та державні бюджети, це підтримка сімей працівників. Один середній біометановий завод – це 2-3 млн грн податків протягом року.
Такі інвестиційні проєкти мають великий мультиплікаційний ефект для економіки країни, оскільки дають роботу іншим компаніям, малому та середньому бізнесу, починаючи від виробництва будівельних матеріалів, закінчуючи сервісними послугами.
В Україні активно будують і близькі до завершення біометанові проєкти Юзефо-Миколаївська біогазової компанії, Теофіпольської енергетичної компанії та другій проєкт Галс Агро.