Україна вітає нове партнерство, спрямоване на збільшення виробництва та використання біометану, в той час як наш демонстраційний майданчик в країні розпочинає свою роботу.

Важливість заміщення природного газу та виробництва відновлюваних газів, насамперед біометану, зросла з початком агресії російської федерації в Україні.

У результаті 2 лютого 2023 року в Києві було підписано  Меморандум про взаєморозуміння між Європейським Союзом та Україною щодо стратегічного партнерства щодо біометану, водню та інших синтетичних газів. Це партнерство має бути зосереджене на зеленому переході та декарбонізації енергетичних секторів. Зокрема, воно має сприяти виробництву, торгівлі, транспортуванню, зберіганню та використанню біометану. Сторони планують підтримувати дії, спрямовані на поєднання сталих та інноваційних проектів у ланцюжку вартості відновлюваних газів в Україні, з інвесторами приватного сектору та підготувати низку життєздатних проектів.

Станом на кінець 2021 року в Україні працювали 73 біогазові установки, які виробляли 1366 ГВт*год біогазу. Майже всі існуючі українські біогазові установки були побудовані для виробництва електроенергії з подачею в національну енергомережу з використанням підтримки завдяки зеленому тарифу. До кінця 2022 року не повідомлялося про виробництво біометану.

Перше спеціальне законодавство щодо сприяння виробництву та споживанню біометану з’явилося в Україні в 2021 році. Перша версія реєстру біометану була розроблена та представлена Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України в січні 2023 року. Повнофункціональна версія Реєстру буде розроблена dena, швидше за все, протягом 2023 року. Ця діяльність фінансується Міністерством економіки та кліматичних справ Німеччини (BMWK) у рамках Німецько-українського енергетичного партнерства.

Наразі кілька українських виробників біогазу розглядають можливість переходу на виробництво біометану

Для проекту BIOMETHAVERSE, демо-лідером в Україні є ПрАТ «МХП Еко Енерджи». Відповідно до плану реалізації проекту МХП Еко Енерджи вже створено лабораторію та запущено процес лабораторних досліджень на двох ферментаторах об’ємом 50 л, а станом на кінець березня 2023 року досягнуто стабільне виробництво біогазу.

Перевірте нашу демо-сторінку сайту!